Pomen prehranjevanja in gibanja – nasveti za zdravje v času karantene

Učno uro angleščine je izvedla šola iz Grčije. Ura z naslovom Nutrition and Physical Activity – Tips to Stay Physically Active at Home je potekala 23. februarja 2021. Učno uro je vodil grški koordinator Antonios Christodoulos s sodelavci.

Prvi del je vodil učitelj športne vzgoje Vasileios Andrianopoulos.

Na začetku je predstavil prednosti gibanja. To so boljše delovanje ožilja, boljši imunski sistem, povečana mišična masa in moč, boljša oksidativna kapaciteta, boljša gibljivost, boljše delovanje možganov, močnejše srce in boljša drža.

Prednosti gibanja

V nadaljevanju so učenci reševali interaktivno vajo, v kateri so poved dopolnili z ustrezno mankjkajočo besedo.

V nadaljevanju je bilo govora o priporočljivem gibanju za otroke.

Uro smo nadaljevali z vplivom gibanja na možgane. Uro je nadaljeval koordinator grške šole Antonios Christodoulos.

Gibanje spreminja naše možgane, izboljša spomin in pomaga, da bolje razmišljamo. Gibanje dviguje inteligenčni količnik, pomaga pri nastajanju novih celic, izboljša razpoloženje, znižuje tveganje za Alzeimerjevo boleznijo in demenco, pomaga pri boju z depresijo, zmanjšuje stres in aksioznost.

Na drugi strani pomanjkanje gibanja vpliva na želčodec in črevesje, saj povzroča zaprtost, kosti postanejo bolj porozne, kar lahko privede do osteoporoze, naše telo postane šibkejše in je bolj podvrženo bolezni. Tudi naše srce lahko opeša in opravljanje najbolj osnovnih dejavnosti lahko postane napor. Pomanjkanje gibanja vpliva tudi na mišice, saj izgubljamo mišično maso, hitreje se zredimo in postanemo šibkejši. Pomanjkanje hranil lahko pripelje do nezdrave kože in las, izčrpanosti, slabega razpoloženja in motenj koncentracije. Pljuča proizvajajo manj kisika.

Sledil je ogled posnetka, zakaj je sedenja slabo (Why Sitting is Bad for You?), po katerem je sledil kviz a aplikaciji WordWall.

V zaključku učne ure smo se pogovarjali, kako se čim več gibati doma. Dotaknili smo se videoiger, ki so v današnjem času priljubljena oblika sproščanja tako med mladimi kot tudi med starejšo populacijo. Nekatere videoigre se igrajo tako, da je pri igranju sodeluje celo telo, ne pa samo pritiskanje na gumbe. Take igre tržijo kot način, da se ljudje vključujejo v gibanje preko video iger, saj študije dokazujejo, da so le-te učinkovite pri povišanju izvajanja fizične aktivnosti in pomagajo ljudem pri izgubi teže.

Kaj še lahko naredimo, da se več gibamo v domačem okolju? Lahko se poslužujemo videoposnetkom iz YouTuba, lahko plešemo na glasbo, preskakujemo kolebnico, igramo aktivne video igre ali delamo vaje za krepitev mišic in izboljšanje ravnotežja.

Ob zaključku učne ure lahko rečemo, da je sedenje smrtno nevarno in da je gibanje nujno za zdravo in uspešno življenje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja