Erasmus Days 2021

MINI OLIMPIJADA IN PLES

V šolskem letu 2021/22 je OŠ Srečka Kosovela Sežana obeležila dneve projektov Erasmus (Erasmus Days) z dvema dogodkoma. Najmlajši učenci so se udeležili Mini olimpijade, starejši učenci pa so se naučili različne plese.

MINI OLIMPIJADA

Mini olimpijada je program namenjen spodbujanju otrok k aktivnemu preživljanju njihovega prostega časa ter hkrati ponuja možnost predstavitve lokalnih športnih klubov in promocije njihovih programov s ciljem povabila pridobivanja novih članov. Program ciljno zajema populacijo otrok med 4. in 9.letom starosti, ki obiskujejo prvo triado devetletne osnovne šole in zadnje leto vrtčevskega programa. 
 

Pri soorganizaciji običajno sodelujejo občinske športne zveze in njihove članice, lokalna športna društva in klubi. Soorganizatorji so izbrani na vsakoletnem razpisu, ki ga v začetku leta razpiše nosilec programa Olimpijski komite Slovenije  – Združenje športnih zvez.   Letno se izpelje več kot 30 mini olimpijad pri tem pa se programa aktivno udeleži več kot 15.000 mladih. 

Nezanemarljiva je tudi vloga promocije lokalnih športnih društev in klubov, ki se lahko v sklopu dogajanja ustrezno predstavijo najmlajšim, predstavijo dejavnost s katero se ukvarjajo in morebiti na tem praktičnem in s specifičnim izzivom obogatenim načinom pridobi tudi nove člane.   

Pri njihovih aktivnostih se jim nemalokrat pridružijo tudi vrhunski slovenski športniki, nekdanji ali pa celo aktualni, tudi udeleženci pravih olimpijskih iger in dobitniki olimpijskih kolajn. Skorajda nujna pa je prisotnost najbolj zagrizenega navijača slovenskih športnikov, lisjaka Foksija.

Poleg sponzorjev Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sta pomembna partnerja projekta Fundacija za financiranje športnih organizacij in Zavod za šport RS Planica. S slednjim se na izbranih dogodkih pripravi tudi posebno športno aktivnost/izziv, ki promovira programe Mali sonček, Zlati sonček in Krpan. 
 

V šolskem letu 2021/22 so se otroci preizkusili v petih različnih športih. Vsaka skupina je opravila gibalne dejavnosti, ki so trajale 11 minut na vsaki postaji. Po enajstih minutah je skupina zamenjala postajo. Vsaka generacija otrok je bila na prizorišču prisotna 60 minut. Vsak otrok je na koncu dogodka prejel pohvalo in sladoled. Učenci so se razvrstili po naslednjih postajah:

Prva postaja – rokomet

Druga postaja – košarka

Tretja postaja – nogomet

Četrta postaja – atletika

Peta postaja – balinanje

Osnove rokometa
Košarka

Balinanje

PLES

Dneve projekta Erasmus smo obeležili tudi s plesom. Učenci tretje triade so pripravili video posnetek o tem, kaj so se naučili na urah plesa.

Ples je od nekdaj bil del človeške kulture, običajev in praznovanj. Danes je ples večinoma način rekreacije in izražanja samega sebe, pa čeprav se ga lahko udejstvujemo tudi na tekmovalni ravni. Ples je zelo prijeten način, kako biti fizično bolj aktiven in v dobri telesni kondiciji. To je še posebej pomembno v času lockdowna, ko se veliko ljudi sooča z depresijo in anksioznostjo.

S pomočjo plesa lahko ljudje različnih starosti ostanejo v dobri telesni pripravljenosti in mladi niso nikakršna izjema. Ples pomaga pri izboljšanju mišičnega tonusa, moči, vzdržljivosti in dobrega počutja. Ples je čudovita priložnost spoznavanja ljudi. Dekleta na videoposnetku obiskujejo ples kot izbirni predmet. Pouk poteka enkrat tedensko po končanem rednem pouku. Dekleta trenirajo različne plese, od standardnih plesov, do disko plesov in hip hopa. Na videoposnetku dekleta plešejo “račke”, kavbojski ples (Cowboy dance), hip hop, zabavni ples in angleški valček.

Dekleta pri plesu zelo uživajo in nekatera v plesu tudi tekmujejo. Ples je pomemben za razvoj kreativnega razmišljanja, poleg tega pa se učenke naučijo discipline, predanosti in delovne etike. Ples uči otroke o glasbi, ritmu in taktu. Učenci razvijajo prostorske predstave in se naučijo razmišljati z obema polovicama možganov. Vse te spretnosti pripomorejo k boljšim učnim rezultatom in boljšemu počutju.

Naši učenci radi obiskujejo ure plesa, ker na tak način ostajajo v dobri telesni kondiciji. S pomočjo plesa razvijajo socialne veščine. Zelo pomembno je tudi, da se naučijo biti del skupine, da se izmenjujejo, so pozorni in sodelujejo z ostalimi člani in se naučijo delati v skupini, saj samo skupinsko delo in sodelovanje pripeljeta do željenega cilja. Ples te lahko nauči neprecenljive in pomembne življenjske lekcije.

“Račke”
Kavbojski ples
Hip hop

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja