C1 – Uvodno srečanje partnerskih šol v Romuniji

V torek, 15. oktobra 2019, sva se Mojca Gec in Ester Trobec, učiteljici angleščine, udeležili tridnevnega uvodnega srečanja partnerskih šol v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z naslovom Change Your Lifestyle. Srečanje je potekalo v mestu Suceava v Romuniji.

Prvi dan našega srečanja smo imele partnerske šole spoznavno srečanje na tamkajšnji šoli, kjer so nam pripravili topel sprejem. Na glavnem vhodu sta nas pričakala dva učenca v narodni noši mesta Suceava. Sledila je jutranja telovadba na šolskem igrišču, ki nas je dodobra ogrela. Sledila je predstavitev šol, ki sodelujejo v projektu. Sodelujoči učitelji smo predstavili svojo državo, šolo, šolski sistem in kako je v okviru šolskih dejavnosti poskrbljeno za promoviranje zdravega življenjskega sloga. Na delovnem sestanku smo temeljito pregledali, katere aktivnosti nas čakajo od začetka do konca projekta ter se dogovorili o podrobnostih mobilnosti z učenci, ki bo potekala ravno pri nas, v Sežani, od 11. do 15. novembra 2019.

Po delovnem srečanju je sledil ogled šole, ki jo obiskuje približno 700 učencev, pouk pa poteka v dveh izmenah. V razredih je kar 35 učencev. Kljub gneči je na šoli presenetljivo mirno, po hodnikih ni zaznati divjanja in kričanja. Veliko učencev prihaja iz družin, kjer sta oba starša brezposelna ali pa najdejo zaposlitev v tujini, zato učenci razumejo, da je izobrazba njihova edina pot do boljšega življenja. Šola je veliko slabše opremljena kot so šole pri nas. Pohištvo je staro, vendar pa je veliko učilnic opremljenih z interaktivno tablo. Prisostvovali smo pouku naravoslovja, gospodinjstva in športne vzgoje. Spoznali smo romunščino, ki je sicer romanski jezik s slovanskimi vplivi. Učenci še vedno zelo veliko pišejo na roko, tekoče berejo, veliko je praktičnega dela.

Romunska učenca v narodni noši pokrajine Bukovina
Utrinek iz jutranje telovadbe
Ekipe sodelujočih držav v projektu Change Your Lifestyle
Učenci so pri pouku delali po skupinah
Zdrava malica

Po kosilu smo spoznali mesto Suceava, ki je s približno 125.000 prebivalci največje mesto v regiji Bukovina v severovzhodni Romuniji, 50 km pred mejo z Ukrajino. Skoraj 200 let je bila glavno mesto kneževine Moldavije in glavna rezidenca moldavskih knezov. Bila je glavno mesto moldavskih dežel Štefana Velikega, ki je bil ključna oseba v romunski zgodovini. Leta 1504 je umrl v Suceavi. Skupaj s preostalo Bukovino je bila Suceava pod vladavino habsburške monarhije, kasneje Avstro-Ogrske, ob koncu prve svetovne vojne pa je postala del Velike Romunije. Danes je to pomembno gospodarsko mestno središče romunske severovzhodne razvojne regije.

Izdelek učencev iz Romunije
Pogled na Suceavo z mestne trdnj
Samostan svetega Janeza, novega mučenika

V popoldanskem času smo se sprehodili po mestu, si ogledali eno največjih kulturnih znamenitosti v Suceavi, samostan svetega Janeza, novega mučenika, z veličastno cerkvijo Sv. Jurija, zgrajeno med letoma 1514 in 1522. Samostan je res nekaj posebnega, saj so na njegovi zunanji strani freske, značilne za regijo. Je ena od osmih cerkev, ki so na Unescovem seznamu kulturne dediščine.  Sveti Janez, novi mučenik, je bil moldavski menih, ki je pridigal med turško zasedbo in je nato umrl v Ukrajini. V nadaljevanju smo si ogledali muzejsko bukovinsko vas. Gre za muzej na prostem, ki poudarja tradicionalno kulturno in arhitekturno dediščino Bukovine. Muzej je zasnovan kot tradicionalna vas v Bukovini s hišami in objekti iz različnih etnografskih območij, kot so tudi vodni mlin in tradicionalna kovaška delavnica, lončarska delavnica in ena od mnogih starih lesenih cerkva iz severa Moldavije. Spoznali smo mogočno srednjeveško utrdbo ali citadelo, ki kraljuje nad mestom. Srednjeveški grad je bil del obrambnega sistema, zgrajenega v Moldaviji v poznem 14. stoletju zaradi osmanske nevarnosti. Bil je dovolj močan, da je zdržal vse napade skozi zgodovino.

Nad mestom kraljuje mogočna trdnjava
Notranjost trdnjave v Suceavi

V nadaljevanju smo si ogledali muzejsko bukovinsko vas. Gre za muzej na prostem, ki poudarja tradicionalno kulturno in arhitekturno dediščino Bukovine. Muzej je zasnovan kot tradicionalna vas v Bukovini s hišami in objekti iz različnih etnografskih območij, kot so tudi vodni mlin in tradicionalna kovaška delavnica, lončarska delavnica in ena od mnogih starih lesenih cerkva iz severa Moldavije. Spoznali smo mogočno srednjeveško utrdbo ali citadelo, ki kraljuje nad mestom. Srednjeveški grad je bil del obrambnega sistema, zgrajenega v Moldaviji v poznem 14. stoletju zaradi osmanske nevarnosti. Bil je dovolj močan, da je zdržal vse napade skozi zgodovino.

Bukovinska etnološka vas

Drugi dan smo imeli predavanje profesorice Daniele Balanuca z univerze Suceava o pomembnosti zdravega prehranjevanja in korakih do zdravega življenja ter delavnico o pripravi zdravega kosila, udeležili smo se delavnice kinezioterapije na tamkajšnji univerzi, prisostvovali uri plavanja in spoznavali pomembnost športa v našem življenju.

Delavnica zdrave prehrane
Na razpolago smo imeli obilico zdravih živil
Učenci so predstavili prehransko piramido
Utrinek iz tečaja plavanja
Delovni sestanek sodelujočih učiteljev

Zadnji dan smo na šoli spoznavali zdrave navade, sledila je svečana podelitev potrdil o udeležbi na srečanju.

Podelitev potrdil o udeležbi

V nadaljevanju smo obiskali romunsko podeželje, ki se bistveno razlikuje od mesta, saj po večini vlada revščina. Človek uzre brezmejna polja koruze in zelja in dobi občutek, kot bi se čas ustavil nekje v 60. letih prejšnjega stoletja. Nič neobičajnega ni, če vsak kilometer srečamo konjsko vprego. Na poljih kmetje namreč še vedno obdelujejo zemljo s konji, traktorjev smo videli le za vzorec, hiše so stare s kovinskimi strehami. Obiskali smo lončarsko delavnico in muzej pirhov iz celega sveta. Med njimi sva našli tudi belokranjske pisanice.

Največja znamenitost regije je prav gotovo srednjeveški samostan v vasi Voroneţ. To je eden od znanih poslikanih samostanov iz južne Bukovine v okrožju Suceava.  Zgradil ga je Stefan Veliki leta 1488 v treh mesecih in treh tednih v spomin na zmago v bitki pri Vasluiu. Freske so znane kot Sikstinska kapela na vzhodu, narisane so v močnem modrem odtenku, v Romuniji jo imenujejo “voroneško modra”. Legenda o izvoru cerkve združuje dva človeka, ki sta pomembna za romunsko zgodovino: ustanovitelja samostana Stefana Velikega in prvega opata samostana svetega Daniela Puščavnika. V samostanu je grobnica svetega Daniela. Cerkev je ena od moldavskih poslikanih cerkva, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Naš obisk Romunije je hitro prišel h koncu. Nad deželo smo bili pozitivno presenečeni. Čeprav tam ne vlada ravno izobilje, so ljudje nasmejani, gostoljubni in prijazni. Veselimo se srečanja partnerskih šol v Sežani.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja