C2 – Obisk partnerskih šol na OŠ Sežana

Od 11. do 15. novembra je OŠ Srečka Kosovela Sežana gostila učence in učitelje partnerskih šol v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z naslovom Change Your Lifestyle (Spremeni način življenja). Obiskali so nas naši prijatelji iz Romunije, Grčije, Španije in Turčije. Gostujoči učenci so bili nastanjeni pri slovenskih družinah, kar je bila za naše učence posebna izkušnja.

V ponedeljek, 11. novembra, smo gostom na šoli pripravili svečan sprejem z bogatim kulturni programom. Goste je najprej nagovorila vodja projekta na šoli, Ester Trobec, dobrodošlico pa jim je izrekla tudi ravnateljica Jadranka Mihalič. Prireditev je v angleškem jeziku povezoval Anis Zenković Horvat, učenec 9.a razreda. Predstavili so se mladinski pevski zbor, učenci izbirnega predmeta ples, folkloristi in solistka na harmoniki Ema Šabić.

Nastop mladinskega pevskega zbora
Predstavila se je šolska folklorna skupina
Učenka Ema Šabić in učitelj Uroš Cej sta skupaj zaigrala Na Golici

V nadaljevanju so si gostje ogledali šolo in bili prijetno presenečeni nad njeno velikostjo in opremljenostjo. Prisostvovali so uri angleščine, nato pa so se udeležili delavnice o eTwinningu, ki jo je izvedla ga. Tatjana Gulič, ambasadorka slovenske agencije CMEPIUS. Gostujoči učenci so se vključili k pouku športa, plesa, španščine in likovnega snovanja.

Popoldne so si ogledali kobilarno Lipica in kljub slabemu vremenu so jih naši beli lepotci čisto prevzeli. Ob povratku v Sežano so se udeležili delavnice o pasteh sladkorja v hrani, napitkih in energijskih pijačah, ki ga je izvedla svetovalka za prehrano Marjeta Šibelja.

Obisk knjižnice
Udeleženci iz partnerskih držav med reševanjem spletnega kviza
Marjetka Šibelja, strokovnjakinja za prehrano in triatlonka
Delavnica o pasteh sladkorja z Marjeto Šibelja
Katera pijača vsebuje največ sladkorja?
Odgovor so poskušali najti sodelujoči učenci

V torek, 12. novembra 2019, smo koordinatorji projekta sodelujočih držav predstavili, kako je v predmetniku poskrbljeno za zdrav življenjski slog in skrb za zdravje. Po predstavitvah je sledil delovni sestanek, ki ga je vodila glavna koordinatorica projekta, Mirela Florentina Mazilu. Po kosilu so učenci prisostvovali čebelarski in kuharski delavnici ter delavnici razgibavanja. Vse delavnice so izvedli učitelji naše šole.

Predstavitve zdravega življenjskega sloga v predmetniku posameznih držav
Delavnico čebelarstva so v angleškem jeziku vodili učenci naše šole
Učenci so si izdelali svojo svečo iz čebeljega voska

Po kosilu pa so si učenci ogledali Postojnsko jamo, ki jih kljub močnemu nalivu čisto prevzela. Marsikdo je povedal, da česa tako lepega ni videl še nikoli v življenju.

Vožnja z vlakcem je bilo posebno doživetje
Učenci so ob ogledu jame zelo uživali

V sredo, 13. novembra 2019, so naši gostje spoznavali lepote Bleda, se povzpeli na blejski grad in se posladkali z blejsko kremšnito, popoldne so raziskovali staro mestno jedro Ljubljane, se sprehodili po tržnici in Prešernovem trgu in parku Zvezda, najbolj pa so uživali v muzeju iluzij.

V četrtek, 14. novembra 2019, so se gostje udeležili različnih delavnic izdelovanja izdelkov iz gline, slikanja, peke peciva, kuhanja marmelad, robotike, šivanja, izdelovanja izdelkov iz papirja in žice. V popoldanskem času je sledila svečana podelitev certifikatov.  V nadaljevanju so učenci odkrivali lepote Štanjela, se sprehodili skozi Ferrarijev vrt ter si ogledali predstavo kamišibaj gledališča, se zapeljali do Pliskovice, kjer so spoznali mojstrovine kamnoseške obrti izpod rok Jerneja Bortolata.

Utrinek iz delavnice robotike

Priprava zdrave sladice
Podelitev certifikatov
Obisk Štanjela

Zadnji dan, v petek, 15. novembra 2019, so se gostje udeležili tradicionalnega slovenskega zajtrka in delavnice o tradicionalnih receptih jedi iz sodelujočih držav. Sprejemu v uradu župana je sledil ogled botaničnega vrta. Naša izmenjava je hitro prišla do konca. V času bivanja pri nas so učenci spletli prijateljske vezi, ob slovesu je pritekla tudi kakšna solzica. Gostje so bili nad lepotami naše domovine tako navdušeni, da so sklenili, da se vrnejo v Slovenijo na počitnice s svojimi družinami. Tako naši kot gostujoči učenci so spoznali kulture, ki so različne od naše. Večina dejavnosti je potekala v angleščini, tako da so učenci preverili in nadgradili svoje znanje. Izmenjava je bila zelo pozitivna izkušnja za vse nas. Veselimo se naslednjega srečanja aprila 2020 v Grčiji.

Sprejem udeležencev v sejno dvorani občine Sežana
Obisk botaničnega vrta v Sežani
Delavnica iskanja tradicionalnih receptov
Učenci OŠ Sežana so iskali recept za tradicionalno slovensko potico
Učencem so z veseljem priskočili na pomoč tudi učitelji

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja