Kako do bolj zdravega življenjskega sloga

V petek, 14. junija 2022, so imeli osmošolci zelo zanimivo predavanje in delavnico z naslovom Koraki do bolj zdravega življenja, ki ga je izvedla Marjetka Šibelja, vsestranska športnica, triatlonka, državna podprvakinja v dolgem triatlonu 2016 in državna prvakinja v kategoriji sprint, kros sprint in olimpik triatlon, triatlonski sodnik, ncsf/afp osebna trenerka in dipl. dietetik.

V prvem delu je Marjetka učencem predstavila pasti sladkorja. Razložila jim je, kje vse najdemo sladkor, koliko sladkorja povprečno zaužijejo najstniki na dan, zakaj je uživanje sladkorja tako problematično in kaj lahko sami naredimo, da znižamo vnos sladkorja. Sladkor se namreč nahaja tudi v živilih, na katere ne bi niti pomislili. Zaradi velikega vpliva na človeško zdravje slovi kot »tihi ubijalec«. Po ocenah strokovnjakov naj bi samo sladke pijače letno terjale življenja več kot 180.000 ljudi. Če so se naši predniki sladkorjem srečevali zelo poredko, je danes postal stalnica, ki močno ogroža naše zdravje.

Svetovna zdravstvena organizacija že leta opozarja, da je zmanjšanje količine prostih sladkorjev v hrani nujno. Vsebnost sladkorjev namreč ne bi smela presegati desetine dnevnega energijskega vnosa. Še bolje, sladkor naj bi predstavljal le 5 %, kar je enako petim čajnim žličkam oz. vrečkam sladkorja. Pri otrocih naj bi bil vnos, glede na telesno težo, še dosti nižji. Povprečen najstnik zaužije vsaj dvakratno priporočeno količino sladkorja na dan. Med škodljivi sladkor štejemo tistega, ki je bil dodan v postopku industrijske priprave živila ali pa ga sami dodamo jedem, pa tudi prisotni sladkor v medu, sirupih in stoodstotnih sadnih sokovih. Ti sladkorji so v sladkih pijačah, slaščicah, sladkarijah pa tudi jogurtih, kečapu, kosmičih, pločevinkah, solatnih prelivih, kruhu in številnih drugih živilskih izdelkih, ki se bohotijo na policah trgovin.

Utrinek iz predavanja Grenka resnica o sladkorju

Sladkor je seveda v nekaterih živilih prisoten naravno. Najdemo ga v zelenjavi, sadju, mlečnih izdelkih in žitih. Omenjena živila so hranilna in vsebujejo zelo veliko pomembnih vitaminov, mineralov in vlaknin, ki pomaga pri regulaciji absorpcije in prebavi sladkorjev. Naravnih sladkorjev se ni treba bati, saj je nekaj sladkorja treba zaužiti, da nam da energijo. Večino sladkorja, ki jo zaužijemo, naj prihaja iz naravnih sladkorjev.

Sladkor se na deklaracijah živil pojavlja pod različnimi imeni oz. poimenovanji: agava, rjavi sladkor, trsni sladkor, koncenrtirani sadni sok, koruzni sirup, dekstroza, dekstrin, fruktoza, galaktoza, glukoza, glukoza-fruktoza, med, invertni sladkor, tekoči sladkor, maltoza, javorjev sirup, melasa, nektar, beli sladkor in kokosov sladkor. Če se omenjeni sladkorji nahajajo na prvih mestih na deklaraciji, ima živilo zelo visok delež dodanega sladkorja.

Prosti sladkorji so sladkorji, dodani hrani s strani proizvajalca, kuharja ali potrošnika in sladkorji,  ki so naravno prisotni v medu, sirupih, sadnih sokovih in sadnih koncentratih.

V čem je težava? Preveč dodanega sladkorja ima negativne vpliv na zdravje. Preveč sladkorja negativno vpliva na zdravje zob, nezdravo telesno težo in povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Kaj pa pijače? Strokovnjaki priporočajo uživanje vode, kaj pa veliko ljudi običajno pije? Sladkane pijače, kot so npr. brezalhoholne sladke pijače, pijače z mehurčki, sladkana kava in čaj, izotonični napitki, voda z okusom, mleko z okusom, tekoči jogurti in 100% sadni dok.

Marjetka je učencem prinesla različne sladke pijače in učenci so skušali ugotoviti, koliko vrečk sladkorja vsebuje posamezna pijača. Učenci so bili zelo presenečeni, ko so ugotovili, kako veliko sladkorja vsebujejo sladkane pijače, še posebej priljubljene energijske pijače. Med brezalkoholnimi sladkanimi pijačami vsebuje daleč največ sladkorjev priljubljena kokakola, in sicer kar 12 vrečk.

Učenci prostovoljci so skušali ugotoviti, koliko sladkorja vsebuje posamezna sladkana pijača
Sladkane pijače in njihova vsebnost sladkorja

Marjetka je posebno pozornost namenila energijskim pijačam, saj opažamo, da so med mladostniki zelo priljubljene. Energijske pijače vsebujejo vse prej kot zdrave sestavine, na youtube kanalih jih zelo pogosto oglašujejo, rezultat pa je njihova vse večja priljubljenost. Mladostniki po njih posegajo zaradi agresivnega trženja, ki so mu izpostavljeni in ki namenoma cilja na otroke in mladostnike. Energijske pijače vsebujejo marsikaj, predvsem kofein. Podatki kažejo, da ga je lahko v eni pijači lahko od 70 do 240 miligramov. Za primerjavo: v kokakoli ga je dobrih 30 miligramov, v skodelici kave približno 100 miligramov. V energijski pijači so še guarana, veliko sladkorja, ginseng in še kaj. Gre torej za močan odmerek različnih sestavin, ki nato v kombinaciji ponujajo predvsem občutek budnosti.

Priljubljeni energijski pijači Monster in red Bull

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da je pri teh pijačah težava predvsem kofein, ki po vstopu v organizem preide v večino tkiv in tudi v možgane. Kot psihoaktivna snov stimulira centralni živčni sistem, kar se odraža v večji telesni in umski aktivnosti, to pa zveča porabo energije in zmanjša občutek lakote. Učinki na srčno mišico so prav tako dobro znani. Odmerki od 100 do 250 miligramov na dan (kar ustreza do trem skodelicam espreso kave) so varni za zdrave odrsale osebe, odmerki, ki presegajo 300 miligramov kofeina, pa že lahko povzročajo nekatere nezaželene učinke, kot so nemir, nervoza, nespečnost, rdečica na obrazu, pospešen srčni utrip in krvni tlak, povišano tveganje za sladkorno bolezen in debelost, bolezni zob, anksioznost, motnje razpoloženja in motnje spanja. Na inštitutu opozarjajo, da so posebej tvegana skupina otroci in mladostniki, ki so še posebej občutljivi za kofein, saj je razpolovni čas pri njih daljši, zato so možni škodljivi učinki na jetrih.

Vendar pa kofein ne predstavlja edinega tveganja. Taurin je prav tako pogosto prisoten v energijski pijači, vendar zaradi pomanjkanja podatkov ni mogoče določiti najvišjega dopustnega dnevnega vnosa, hkrati pa še ni raziskan medsebojni vpliv visokih koncentracij taurina s kofeinom, fizično aktivnostjo ali celo z alkoholom. Uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih lahko povzroči srčno aritmijo ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice.

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Predvsem mladi veliko uživajo energijske pijače, saj trženje agresivno nagovarja prav to občutljivo skupino, otroci in mladostniki pa niti ne razmišljajo o stranskih učinkih. Energijske pijače so tudi sladkorna bomba, saj z eno samo pločevinko lahko zaužijemo do 12 pa vse do 55 gramov oz. približno 14 kock sladkorja. Zaradi vseh omenjenih razlogov je po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije omejevanje prodaje energijskih pijač mladoletnim osebam.

Raje izberimo vodo, nesladkan čaj in se izogibajmo sladkanim in energijskim pijačam. V trgovini skrbno berimo deklaracije na živilih. Pijače si sladkajmo z medom ali pa uživajmo doma narejen sadni sok.

V nadaljevanju je Marjetka Šibelja učencem predstavila triatlon, šport, ki ga tudi sama trenira in tudi aktivno tekmuje. Triatlon je športna disiplina, sestavljena iz plavanja, kolesarjenja in teka.

Najpomembnejše mednarodno priznane razdalje v triatlonu so:

  • Super sprint (triatlon za vsakogar): 300 m, 8 km kolesarjenja, 2 km teka
  • Sprint razdalja: 750 m plavanja, 20 km kolesarjenja, 5 km teka
  • Olimpijska razdalja : 1500 m plavanja,40 km kolesarjenja, 10 km teka
  • Srednja razdalja  (polovična ali dolga razdalja) : 1930 m plavanja, 90 km kolesarjenja, 21.09 km teka
  • Dolga razdalja (ironman razdalja): 3860 m plavanja, 180km kolesarjenja, 42.2 km teka
Predstavitev triatlona

Marjetka je predstavila potek njenih treningov, povedala je, da je zelo pomembno, da si triatlonec postavi cilj in je motiviran za trening. Pomembna je periodizacija treninga, smiselno vključevanje makronutrientov v proces treninga in regeneracija. Predstavila je, kako poteka trening plavanja, teka in kolesarjenja. Na tekmi si morajo tekmovalci zapomniti, na kateri poziciji se nahaja njihovo kolo, saj lahko pri iskanju svojega kolesa izgubijo zelo veliko časa. Učencem je pokazala opremo za tekme. Zelo veliko pozornosti je pritegnilo kolo, ki stane kolikor en povprečen avtomobil. Možne težave, ki se lahko pojavijo, so dehidracija, toplotni udar, prebavne težave (če tekmovalec zaužije preveč ogljikovih hidratov), hiponatremija (premajhna koncentracija natrija). S pravimi treningi in s pravo prehrano lahko športnik doseže vrhunske rezultate.

Kolo za triatlon
Pravilna pozicija triatlonca na kolesu
Predstavitev poteka treningov za triatlon
Visoko energijska hrana triatlonca med tekmo

Marjetka je na koncu na kratko predstavila tudi tekmovanje Ironman, v katerem tekmuje njen življenjski sopotnik, Aleš Suhadolnik, ki se je udeležil tekmovanja Ironman na Havajih in se odlično odrezal.

Marjetka s tipično havajsko ogrlico

Marjetkino predavanje je imelo med učenci izjemno pozitiven odziv. Upajmo, da bodo učenci po slišanem razmislili in se odpovedali uživanju energijskih pijač, ki so v zadnjem času med najstniki tako priljubljene, in na ta način naredili nekaj dobrega za svoje zdravje in dobro počutje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja