Festival hrane – Food Festival

V mesecu juniju 2022 smo na šoli izvedli festival hrane. Mednarodni projekt Change Your Lifestyle spodbuja zdrav način življenja, zato smo se odločili, da bomo pripravljali sadje in zelenjavo. Učenci so s pomočjo učiteljic Mojce Gec, Ester Trobec in Maje Mržek pripravili zanimive dekoracije iz sadja in zelenjave, ki so jih razstavili v jedilnici in jih na koncu tudi pojedli.

Učenci so si po končanem športnem dnevu z zanimanjem ogledali nastale dekoracije in se okrepčali in osvežili.

Sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov, vlaknin in številnih drugih zdravju koristnih snovi. Priporočljivo je, da jih vključimo v vsak obrok, s čimer izboljšamo hranilno vrednost obroka in hkrati zmanjšamo njegovo hranilno vrednost. Poskrbimo za to, da bomo zaužili vsaj pet porcij sadja in zelenjave na dan (400 do 650 gramov na dan, odvisno od naših energijskih potreb, pri čemer naj bo več zelenjave kot sadja). Dobrodošlo je kombiniranje različnih vrst in barv – različne barve so običajno povezane z vsebnostjo različnih koristnih snovi.

Za izdelavo dekoracij smo uporabili jabolka, hruške, grozdje, pomaranče, jagode, banane, kivi, lubenice, melone, breskve, češnjev paradižnik, mozzarello in palčke.

Dekleta med pripravami na izdelovanje dekoracij

Sadje in zelenjava vsebujeta številne pomembne vitamine in minerale, poleg tega pa tudi številne sekundarne rastlinske metabolite oz. fitokemikalije, ki ugodno in zaščitno vplivajo na naše zdravje. Mnoge v našem telesu delujejo antioksidativno, s čemer preprečujejo poškodbe celic, s tem pa upočasnjujejo procese staranja in razvoj bolezni. Na podlagi kemične strukture in funkcionalnih lastnosti jih razdelimo v več skupin: karotenoide, fitosterole, flavonoide, fenolne spojine, itd. Nekatere izmed njih lahko prepoznamo že po značilnih barvah sadja in zelenjave. Tako na primer oranžne pigmente ali karotenoide najdemo v korenju, bučah, sladkem krompirju in marelicah.

Prenizek vnos sadja in zelenjave v razvitem svetu velja za pomemben dejavnik s prehrano povezanih zdravstvenih tveganj. Številne epidemiološke študije so pokazale, da prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, pri čemer se pozitiven učinek pozna že pri dveh porcijah zelenjave in sadja na dan, varovalni učinek pa se povečuje celo do desetih porcij na dan.

Zanimivost: Porcija svežega sadja in zelenjave znaša približno 80 g. Ena porcija sta na primer 2 slivi, 14 češenj, 7 jagod ali 2 kivija, pri večjih sadežih pa ena porcija predstavlja en sadež (jabolko, hruška, banana, pomaranča,…). Porcija suhega sadja znaša 30 g, vendar se moramo zavedati, da suho sadje vsebuje precej sladkorja, zato ga, če le lahko, zamenjajmo s svežim  sadjem.

Uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave lahko zmanjša tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, predvsem srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni in drugih nenalezljivih bolezni, izbira sezonskega in lokalnega pridelka pa ohranja zdravo okolje in spodbuja trajnostni razvoj. 

Ob zaključku pouka smo nastale dekoracije razstavili v šolski jedilnici, kjer so se učenci lahko ob šolskem kosilu lahko osvežili s slastnim sadjem in zelenjavo.

Razstava dekoracij s sadjem

Festival hrane je bil med učenci zelo lepo sprejet. Z zanimanjem so spraševali, ali ga bomo še kdaj ponovili.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja