C5 – Zaključno srečanje učiteljev in učencev v Španiji

Zadnja mobilnost učiteljev in učencev v okviru projekta Erasmus+ Change Your Lifestyle je potekala od 23. do 27. maja 2022 v Valenciji v Španiji. Srečanja so se udeležili Kiara Aranđelović Brana iz 7.a, Živa Pfeifer iz 7.d, Lana Žerjal Suhadolnik iz 8.a, Blaž Zorč iz 8.e, Staša Škrk, Etien Bole in Nejc Kočevar iz 9.c ter učiteljice Ester Trobec, Maja Mržek in Veronika Norčič. Pot nas je v nedeljo, 22. maja, preko letališča Bologna vodila v Valencijo.

Panoramska slika Valencije

Valencija je glavno mesto avtonomne skupnosti Valencija in je tretje največje mesto v Španiji za Madridom in Barcelono. Mesto ima približno 800.000 prebivalcev, v širšem urbanem okolju pa živi približno 2.5 milijona ljudi. Valencija je bila ustanovljena kot rimska kolonija v leta 138 pr.n.št. Izvirno latinsko ime mesta je bilo Valentia, kar pomeni moč oz. pogum pri čemer so mesto imenovali skladno z rimsko navado priznavanja poguma nekdanjim rimskim vojakom po vojni. Rimski zgodovinar Tit Livij pojasnjuje, da so Valentio ustanovili zaradi naseljevanja rimskih vojakov, ki so se borili proti iberskim upornikom.

Nekaj stoletij kasneje je cerkev prevzela vajeti oblasti v mestu in zamenjala stare rimske templje z verskimi objekti. Mesto so nato preplavili Mavri in Valencia se je preimenovala v Medina al-Turab (Mesto peska). Ko se je islamska kultura zasidrala v Valenciji, se je le-ta preimenovala v Balansiyya  in cvetela od 10. stoletja zaradi trgovine s svilo, papirjem, keramiko, steklom in srebrnimi izdelki. Arhitekturna zapuščina tega obdobja se še vedno vidi v ostankih starih zidov, Baños del Almirante (kopališče), Portal de Valldigna (mestna vrata) in celo v stolnici in stolpu, El Micalet (El Miguelete), ki je bil minaret stare mošeje.

Leta 1238 je kralj Jakob I Aragonski z vojsko oblegal Valencijo, ki se je predala. Petdeset tisoč Mavrov je bilo prisiljenih mesto zapustiti. Jakob I. je dodelil mestu nove zakone, ki so bili pozneje razširjeni na celotno kraljestvo Valencia in so veljali večino srednjega veka in zgodnje moderne Evrope. Odslej je mesto vstopilo v novo zgodovinsko obdobje, v katerem je nastala nova družba in nov jezik, ki tvorita podlago za značaj Valencije in ljudi, kot jih poznamo danes.

Jakob I Aragonski

V 15. stoletju je prišlo do bliskovitega ekonomskega širjenja območja, ki je znano tudi kot Zlata doba Valencije. S sočasno rastjo prebivalstva je mesto bilo najbolj naseljeno v Aragonskem kraljestvu. Lokalna industrija je dosegla velik napredek, hkrati pa so razvile finančne institucije, ki so kraljici Izabeli I. Kastiljski omogočile financiranje odprave Krištofa Kolumba leta 1492. Konec 15. stol. je bila zgrajena Lonja de la Seda stavba, ki je bila namenjena vse večjemu in uspešnejšemu trgovanju s svilo, ki je prihajala iz Kitajske. Tako je bila Valencia eno izmed najbolj vplivnih mediteranskih mest v 15. in 16. stoletju. 

Evropsko gospodarstvo je bilo po velikih odkritjih nove celine usmerjeno predvsem proti Atlanstkem oceanu, kar pa ni prizaneslo trgovanju v Sredozemskem morju. Kljub Aragonski in Kastiljski povezavi je bilo odkrivanje in zasedanje novih ozemelj še naprej izključno v rokah Kastilije. Prebivalce Valencie, Katalonije, Aragona in Majorke je tako prizadela izguba posla, zato je Valencia zapadla v hudo gospodarsko krizo. Ta se je še poglobila v začetku 17. stoletja z izgonom Judov in prisilnim prevzemom krščanske vere za muslimanske potomce.

V 20. stoletju je Valencia še naprej ostala tretje največje mesto v Španiji. V zgodnjih letih prejšnjega stoletja je bila Valencia industrijsko mesto. Proizvodnja svile je sicer zbledela, so jo pa nadomestili drugi viri in sicer kože, les, kovine in prehrana. Leta 1939 se je začela Francova diktatura. Finančni trgi so bili uničeni, kar je povzročilo ponovno gospodarsko krizo. Šele več kot 10 let po drugi svetovni vojni je gospodarstvo zaživelo, kar je prineslo velik porast prebivalstva in izboljšanje infrastrukture. Leta1982 je območje postalo avtonomna skupnost z glavnim mestom Valencia. Novejša zgodovina in sedanjost Valencie pa je prepletena z velikim številom turistov, zanimivimi tradicionalnimi festivali in gostoljubnimi ljudmi, ki jih najdemo po vsej Španiji.

Ponedeljek, 23. maj 2022

V ponedeljek, 23. maja 2022, smo imeli svečano otvoritveno slovesnost. Pred hotelom so nas pričakali gostitelji in deklice, oblečene v tradicionalni kostum festivala Fallas, poimenovane Falleras. Kostum je čudovit, glave deklet pa krasijo čudovite frizure iz umetnih kit in različnih ornamentov.

Skupna fotografija vseh udeležencev pred svečano otvoritveno slovesnostjo

Udeležence so sprejeli predstavnik občine iz oddelka za izobraževanje, inšpektor za osnovno šolstvo in glavni predstavnik lokalne skupnosti iz oddelka za tuje jezike in večjezične programe, ki so povedali nekaj uvodnih besed. Sledila je spoznavna igra Kdo je kdo (Who is Who?). Učenci in učitelji smo dobili list, na katerem je pisala specifična lastnost vsakega izmed udeležencev. S postavljanjem vprašanj je bilo treba ugotoviti, katera lastnost pripada določeni osebi. Učenci in učitelji smo se zelo zabavali in izvedeli zanimive informacije o udeležencih.

Učenci med spoznavno delavnico
Predstavniki OŠ Srečka Kosovela Sežana na prizorišču svečane otvoritve srečanja

Učenci so po dejavnosti družili na šolskem igrišču, pa čeprav je bila temperatura kar 37 stopinj.

Sicer pa se običajen šolski dan na šoli začne ob 9.00 in traja do 13.30, nato sledi odmor, ki traja dve uri. Učenci, ki živijo blizu šole, v tem času odidejo domov na kosilo, ostali pa ostanejo v varstvu v šoli. Pouk ponovno prične ob 15.30 in traja do 17.00 ure. Prav težko si je predstavljati, da so imeli učenci ob 15.30 uro matematike pri 37 stopinjah v učilnicah brez klimatskih naprav.

Naši učenci med druženjem z učenci iz Romunije

Sledilo je kosilo, kjer so nam postregli tipično valencijsko jed poimenovano fideguà. Gre za jed, ki je zelo podobna paelli, le da ima namesto riža testenine. Iz Valencije prihaja tudi slovita paella, španska nacionalna jed.

Po kosilu so sledile razne socialne in spoznavne igre na šoli.

Osnovna šola CEIP Francisco Giner de los Rios vključuje vrtec in osnovno šolo, ki jo obiskujejo otroci od 6 do 12 let. Pouk poteka tako v španščini kot v lokalnem jeziku valencijanščini. Šola je deset minut oddaljena od letališča in leži zelo blizu centra mesta in ima v neposredni bližini veliko športnih in rekreativnih površin.

Šolo obiskuje 450 učencev različnih narodnosti. Čeprav večina učencev prihaja iz Valencije, pa imajo tudi zelo veliko priseljencev, največ iz severne Afrike, arabskih držav in zadnje čase tudi iz Ukrajine. Šolski dan prične ob 9.00 uri in traja do 13.30, nato sledi odmor, ki traja dve uri. V tem času lahko učenci, ki živijo blizu šole, odidejo domov na kosilo, ostali učenci ostanejo v varstvu v šoli. Pouk ponovno prične ob 15.30 in traja do 17.00 ure.

Gostujoča osnovna šola Francisco Giner de los Rios v Valenciji
Notranjost šole

Po kosilu smo imeli različne delavnice in spoznavne igre. Razdeljeni smo bili v skupine, po nekaj učencev in učiteljev iz vsake države. Učenci so se bolj spoznali med sabo, spoznavali so kulturno dediščino Valencije, iskali ustrezne besede in izdelali obesek z logotipom projekta. V popoldanskem času so učence prevzele gostujoče družine, ki so jih peljale na različne oglede in druženje.

Dan se je hitro prevesil v večer in že je bil čas za preživljanje prostega časa pri družinah.

Torek, 24. maj 2022

V torek, 24. maja 2022, je učence in učitelje čakala kuharska delavnica. Razdeljeni smo bili v skupine, ki so jih sestavljali učenci in učitelji partnerskih držav. Najprej so morali učenci pripraviti zdrav zajtrk, ki ga je ocenila komisija. Učenci so uporabili svoje znanje in domišljijo, pokazali pa so tudi veliko mero kreativnosti, saj so bili zajtrki ne samo zelo dobri, ampak tudi prava paša za oči. Dejavnost so odlično opravili.

Sestavine za priprave zdravega zajtrka
Priprava zdravega zajtrka
Zelena skupina po opravljeni prvi nalogi

V nadaljevanju je sledila priprava španske jabolčne torte po recepturi v angleškem jeziku. Učenci so si sami pripravili sestavine, nato pa pričeli z delom. Nekateri učenci so imeli nekaj težav z razumevanjem navodil in posameznih korakov niso izpeljali v pravilnem zaporedju.

Torto so dali počivati v model, šolski kuhar pa je torte naslednje popoldne spekel. Naloga je zahtevala dobro organizacijo, razdelitev dela, medsebojno sodelovanje in komunikacijo. Pri tej dejavnosti de je pokazala pomembnost ekipnega dela za končni rezultat.

Poslušanje navodil pred pripravo španske jabolčne torte
Prva faza je bila priprava mokrih sestavin

Žvrkljanje jajc

V nadaljevanju smo imeli predavanje z naslovom Zdrave prehranjevalne navade (Healthy Eating habits), ki ga je izvedel zdravnik nogometnega kluba Valencia Dr. Antonio Fernández Gere. Gospod je na kratko povedal, katero hrano bi morali jesti, da ostanemo zdravi. Poudarek je bil na mesu in ribah. Zaužili naj bi od 0.5 do 1l mleka na dan, saj je glavni vir kalcija in preprečuje osteoporozo. Priporočil je, da poskusimo nove jedi in recepte, v kuhinji bodimo kreativni. Dnevne obroke planirajmo vnaprej, preden gremo v trgovino napišimo nakupovalni seznam. Na dan pojejmo 2 porciji zelenjave, 2-3 porcije sadja, uživajmo dobre beljakovine, kot npr. stročnice, mlečne izdelke, jajca, ribe in meso. Ravno tako uživajmo kakovostne ogljikove hidrate, kot je npr. polnozrnat kruh, oves, riž in polnozrnate testenine. Med pijačami posegajmo po navadni vodi in se izogibajmo vseh pijač z mehurčki.

Dr. Antonio Francisco Gere

Po predavanju je sledilo kosilo, nato pa smo se podali v bližnji park, kjer smo imeli orientacijski tek in fotolov. Učenci in učitelji smo dobili navodila za delo. Prejeli smo list z določenimi predmeti v okolici parka. Pregledali smo celoten park in iskali predmete na slikah. Šlo je za plakate, napise, predmete,… Za vsak kraj oz. predmet, ki si ga našel, si moral k vodji orientacijskega teka, mu označiti na zemljevidu, kje se nahaja ta predmet, nato si dobil listek z besedo.

Ko je skupina našla vse predmete in zbrala vse listke z besedo, je bilo treba iz besed sestaviti poved. Naša poved se je glasila Change Your Lifestyle Taking Care of What you Eat. Učenci so na dejavnosti zelo uživali, večkrat pretekli celoten park in se dobro razgibali.

Po končani dejavnosti so še preverili rezultat svojega dela na dopoldanski delavnici peke torte, saj je sledila degustacija. Prav vse torte so bile zelo okusne in ni ostala niti ena sama mrvica. Že je prišel čas za odhod k družinam, kjer so preživeli nepozaben popoldne.

Zelena skupina ob koncu naloge
Čakanje na prihod gostujočih družin

Sreda, 25. maj 2022

Sreda je bila namenjena ogledu delavnice skulptur, ki jih izdelujejo za festival Fallas. Kaj sploh je Fallas?

V Valenciji ter nekaterih bližnjih mestih in vaseh je vsako leto od 15. do 19. marca festival Fallas, najglasnejši v Evropi. UNESCO ga je razglasil za svetovno kulturno dediščino. Zaznamujejo ga dnevni in nočni ognjemeti, tradicionalna oblačila in glasba, ter do več deset metrov visoke pisane umetniške skulpture. Te so tako natančno narejene in impresivne, da je težko verjeti, da jih zadnji večer preprosto zažgejo.

Na Fallas vsako leto prihajajo obiskovalci iz Španije, pa tudi iz tujine. Letos je noč v mešani sobi z osmimi posteljami v povsem običajnem hostlu stala kar sto evrov (običajno stane približno 15 evrov). Ulice so bile nabito polne tako podnevi kot ponoči, ponekod skoraj ni bilo mogoče hoditi. Festival se je prvič po pandemiji odvil v celoti in brez omejitev, saj je marca leta 2020 in 2021 namreč odpadel.

Festival ima začetke v srednjem veku, ko so obrtniki, predvsem tesarji, spomladi zažigali polomljene in odrabljene kose lesa ter tako proslavljali prihod pomladi in enakonočje. Sčasoma je datum sežiga postal 19. marec, ki je dan svetega Jožefa, zavetnika tesarjev. Nato so začeli deske oblačiti, da bi bile videti kot človek, ter dodajati podrobnosti, zaradi katerih so spominjale na določene osebe iz soseske. Začeli so izdelovati figure iz voska, v 20. stoletju so dodali karton. Danes so največje figure iz polistirena in mehke plute, ki ju je lahko oblikovati s toploto. To omogoča do 30 metrov visoke kipe, ki jih profesionalni umetniki delajo več mesecev ali celo eno leto pred festivalom. Še vedno uporabljajo tudi les, predvsem za konstrukcijo, papir in vosek.

Skulptura v nastajanju
Dokončana skulptura

Danes je Fallas (v valencijanščini falles, kar pomeni bakle) veliko več kot sežiganje figur s satiričnimi temami. Vsaka soseska (barrio) v mestu ima svoj casal faller, skupnost, ki organizira dogodke in skulpture: eno veliko in eno majhno, le velika je satirična. Do večera 15. marca morajo biti postavljene vse umetnine, sicer so izključene s tekmovanja; vsako leto izberejo zmagovalno veliko in malo fallo. Nekateri kipi, ki so del zmagovalnih umetnin, so razstavljeni v muzeju Fallas. Skulpture so na ogled do 19. marca zvečer oziroma ponoči, ko zares postanejo bakle oziroma kres. Najdražje skulpture dosežejo vrednost do 400.000€.

Falleros in falleras so duša in telo festivala. To so ljudje, ki so člani festivalske skupnosti svoje soseske. Nekateri so oblačijo v tradicionalna oblačila, ki so izredno draga, še posebej ženske obleke stanejo več tisoč evrov. Ženske imajo tudi komplicirane pričeske in so izrazito naličene. Tako oblečeni se falleros in falleras sprehajajo po Valencii, spremljajo pa jih glasbeniki, ki igrajo na različne instrumente. Vsako jutro ob osmih paradirajo po vseh ulicah svoje soseske ter na ves glas igrajo in pojejo, spremljajo pa jih drugi člani skupnosti, ki mečejo petarde. To se imenuje despertá, bujenje, in poteka kljub temu, da so mnogi malo prej zaspali, veliko se namreč dogaja tudi ponoči.

Falleras

Vsak dan med 3. in 19. marcem na trgu Plaza del Ayuntamiento poteka mascleta, nekakšen dnevni ognjemet z veliko dima in pokanja. Kljub temu da ni veliko videti, se vsak dan tam zbere ogromno ljudi, ki uživajo v ritmu. Med ogledom oziroma poslušanjem pijejo pivo in zobljejo sončnična semena. Vsak večer med 15. in 19. marcem je zvečer (oziroma ponoči, ob 1.30) ognjemet, ki je vsak večer daljši in močnejši. Zadnji letošnji je trajal kar 20 minut. Po vsakem ognjemetu so v šotorih skupnosti in včasih pred njimi zabave: glasna glasba, ob kateri mladina pleše v šotorih in na ulicah. 17. in 18. marca 150 tisoč falleros in falleras nese rože na trg Plaza de la Virgen, kjer z njimi okrasijo nekakšen kip Device Marije. Že od začetka marca je mesto polno stojnic, kjer se prodajajo churros, buñuelos in porras, tradicionalni ocvrtki, ki se jih namaka v vročo čokolado.

Festival privablja nepregledne množice ljudi

Celoten je festival je zelo zanimiv in je prava paša za oči. Različne vrste petard, od najšibkejših do najmočnejših, pokajo tako otroci kot starejši. V stiski so seveda predvsem živali, ki neprestanega pokanja, kričanja, raket in ognja ne razumejo. Količina in raznolikost pirotehnike sta se sicer zmanjšali, a sta še vedno na zelo visoki stopnji. Čeprav so Španci zelo navezani na svojo tradicijo, je pričakovati, da se bo tudi to spremenilo, tako kot se še spreminja pogled na bikoborbe.

V popoldanske času smo si ogledali tudi muzej Fallas, kjer so razstavljene vse skulpture iz preteklih let v miniaturi.

Skulpture so prave umetnine, dodelane do najmanjšega detajla.

Med skulpturami sta se znašla tudi Charlie Chaplin in Salvador Dali

Na spodnji skulpturi se vidi, kako nastane le-ta nastane.

Po ogledu muzeja smo se vrnili na šolo, kjer je sledila degustacija jabolčnih tort in razglasitev zmagovalcev. Torte so v torek počivale, v sredo pa jih je spekel šolski kuhar. Prav vse torte so zgledale zelo mamljive, čeprav so bile nekatere premehke, nekatere so imele preveč na debelo narezana jabolka, pa vendar so bile zelo okusne. Učenci so si zaslužili pohvale, najbolj pa se je izkazala rdeča skupina.

Četrtek, 26. maj 2022

Četrtkov dopoldne je bil namenjen ogledu akvarija, ki je največji v Evropi.

Najbolj markantna zgradba v Valenciji je Mesto umetnosti in znanosti (valencijsko Ciutat de les Arts in les Ciencies). Mesto sta oblikovala arhitekta Santiago Calatrava in Felix Candela. Nastajalo je med leti 1996 in 1998. Mesto vključuje Palačo umetnosti, Muzej znanosti in Oceanografski muzej. Nahaja na koncu nekdanje struge reke Turia, ki je bila izsušena in preusmerjena po katastrofalni poplavi leta 1957. Stara struga se je spremenila v slikoviti park. Med vrtove reke Turie se splača zaviti zaradi zelenja, pomarančevcev, palm, vodnjakov, rožnatih grmov, saj park velja za enega največjih urbanih parkov, saj meri v dolžino kar 9 kilometrov.

Akvarij (Oceanographic) je poklon morjem in oceanom na planetu in zelo realistično upodablja morske ekosisteme. Glavni namen akvarija je aktivna promocija ohranjanja morja in njegovih prebivalcev in širjenje pomembnosti tega sporočila po celem svetu.

Akvarij Oceanographico

V akvariju domujejo tudi različne vrste ptic, ne samo vodne živali.

Tako naj bi izgledal koralni greben

Zelo zanimiv je tunel, kjer se obiskovalci sprehodijo, nad njimi pa plavajo najrazličnejše morske živali. Najbolj atraktivni so morski psi. V akvariju je možno z njimi tudi prespati, potrebna je predhodna rezervacija. V akvariju organizirajo večerjo, nato pa lahko gostje spijo na tleh tunela, nad njimi pa plavajo morski psi. Cena dogodka je 90 evrov po osebi.

Med obiskovalci je največje navdušenje požela predstava z delfini. Prav neverjetno je, česa vse so se ti čudoviti morski sesalci sposobni naučiti. Prav gotovo mora za izpeljavo take predstave vladati odlična komunikacija in odnos med delfinom in trenerjem.

Po ogledu akvarija je sledilo kosilo, nato pa ogled starega dela mesta. Naš pogled je najprej uzrl zvonik v gotskem slogu katedrale v Valenciji, ki je znan pod imenom El Miguelete. Zvonik je visok 50.85 metra in je bil zgrajen med letoma 1381 in 1424. Poleg stolpa El Miguelete je s trga mogoče videti drugi znameniti gotski stolp Valencije – Santa Catalina.

Sprehodili smo se po ulici in prišli enega izmed najpomembnejših trgov v Valenciji – Plaza de la Virgen. Trg vključuje tudi baročna železna vrata, ki služijo kot vhod v katedralo.

Metropolitanska stolnica, bazilika Marijinega vnebovzetja Marije Valencijske (špansko: Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia), znana kot Marijina stolnica, je župnijska rimskokatoliška cerkev v Valenciji. Posvečena je bila leta 1238. Zgrajena je bila na mestu nekdanje Vizigotske stolnice, ki je bila pod Mavri spremenjena v mošejo. Prevladujoč slog v tej stolnici, čeprav vsebuje tudi romanske, elemente francoske gotike, renesanse, baroka in neo-klasične elemente. Eden od domnevnih svetih kelihov na svetu je v eni od kapel te stolnice.

Trg je zelo živahen, poln malih kavarnic, kjer ljudje preživljajo prosti čas. Pred katedralo je tudi stojnica, kjer lahko kupite posebno pijačo, ki jo lahko pijete samo v Valenciji, imenuje se horchata oz. orxata. Horchata je ime za različne vrste pijač, narejenih iz rastlin in včasih mleka. V Španiji pijačo izdelujejo iz namočenih, mletih in sladkanih tigrovih oreškov znanih tudi pod imenom zemeljski mandlji (angleško tigernuts), sladkorja in vode, za izboljšanje okusa se lahko doda tudi cimet ali limonina lupinica. Zemeljski mandlji so raste pod zemljo in spada v skupino ostričevk. V okolici Valencije so ogromna polja, kjer gojijo to neobičajno in malo poznano rastlino. Gojili so jih že stari Egipčani. Zemeljski mandlji lajšajo prebavo in delujejo protivnetno. Uživajo jih ljudje, ki imajo alergije na oreške.

Pijača je zelo dobra, oreškastega okusa. Zraven ponudijo farton – mehek kruh, narejen iz moke, mleka, sladkorja, sončničnega olja, kvasa in jajc. Sončnično olje poskrbi, da je kruh še posebej mehak. Kruh se namaka v horchato in poje.

Dan se je hitro prevesil v večer in že je prišel čas za zaključno večerjo, ki je potekala v dvorani, kjer se dobivajo prebivalci okrožja, ko se pripravljajo na festival Fallas. Pred večerjo so imeli učenci še družabne igre na travniku pred samim prizoriščem, ki mu je sledila kratka demonstracija poka petard ob festivalu Fallas. Čeprav je bilo pokanje zelo kratko, je bilo zelo bučno in glasno.

V mestu je zelo veliko zanimivih zgradb in ostalih znamenitosti. Med najbolj pomembne in prepoznavne spadajo stolpa Torres de Quart in Torres de Seranos, Palacio de la Seda, cerkev San Joan del Mercat, tržnica in zelo neobičajna železniška postaja.

Družabne igre pred zaključno večerjo
Španski animatorji med dajanjem navodil

Španski gostitelji so nam pripravili tipične prigrizke in jedi, ki jih tudi sami uživajo ob praznovanjih. Večer je popestril pevski nastop učenke španske šole ter nastop čarovnika, ki je učence navduševal s čarovniškimi triki, za katere nikakor nismo mogli ugotoviti, kako jih izvede.

Nastop čarovnika

Sledili so plesni nastopi učencev vseh sodelujočih držav. Učenci so morali namreč pripraviti en tradicionalni ples in en moderen ples. Naši učenci so se predstavili s polko in hip hopom. Polko so plesali na večno slovensko klasiko, Na Golici, ki je na noge spravila celo dvorano. Učenci so se odlično odrezali, vse pohvale si zaslužijo tudi učenci vseh sodelujočih držav.

Petek, 27. maj 2022

Zadnji dan naše mobilnosti je minil, kot bi mignil. Zjutraj smo imeli zaključno slovesnost s podelitvijo certifikatov.

V nadaljevanju je zaključek popestrila godba na pihala, ki tudi sicer igra ob praznovanju na festivalu Fallas. Sledila je uprizoritev pokanja petard in ognjemetov s praznimi plastenkami. Pokanje praznih plastenk je resnično spominjalo na pokanje petard in ognjemetov. V nadaljevanju je godba zaigrala še nekaj zelo živahnih pesmi, ki so pritegnile pozornost učencev, ki so zraven zaplesali in se še zadnjič poveselili in podružili s svojimi vrstniki iz sodelujočih držav.

Še zadnja skupinska fotografija z gostitelji iz Španije

Ob zaključku projekta smo si bili edini, da čeprav smo si zelo različni, smo si hkrati tudi zelo podobni in imamo skupne vrednote: medsebojno razumevanje, sodelovanje, strpnost in sprejemanje drugačnosti. Učenci so doživeli nepozabno izkušnjo, ki si jo bodo zapomnili za vse življenje. V praksi so preizkusili svoje znanje angleščine in spletli prijateljske vezi z vrstniki iz partnerskih držav, ki jih bodo ohranjali tudi v bodoče. Prijateljske vezi so se spletle tudi med učenci in družinami, ki so jih gostile. Kar nekaj družin iz partnerskih držav bo letošnje poletne počitnice preživelo v Sloveniji. Z mobilnostjo v Španiji se projekt Change Your Lifestyle zaključuje. Edini smo si bili, da to ne bo naš zadnji projekt.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja